Skip to main content

Sitter uppkrupen i fåtöljen; har just avslutat dagens jobbande som bland annat inkluderat  förberedelse för min kostföreläsning imorgon för ett gäng simmare.

Nya terminen knackar verkligen på dörren;  det är jobb imorgon dagen lång, sedan 3 dagar ledigt och sedan från och med 7 januari full energi igen med klasser och kunder !

Brukar alltid vilja summera det som varit för att kunna blicka framåt, oavsett om det är ett år som gått eller ett projekt som tagit slut.

Gör en tillbakablick av 2013:

Det här året blev MITT år. Jag reste mycket och resorna handlade inte som oftast om att se till att andra har det bra, utan mer om att boosta mej själv och om att må bra själv.

Januari-Februari var jag i Indien, denna gång i södra Indien/Kerala. Började med 9 dagar på Ayurvedakliniken Somatheram, där jag fick behandlingar 3-4 timmar/dag, utövade yoga/ pranayama 1-2 gånger per dag, solade/badade och åt fantastiskt god och balanserad mat. Att anläggningen sedan låg på en gudomligt vacker plats, med en underbar strand och fina omgivningar bara förstärkte känslan: Jag är här nu! Jag lever nu! Med mej hade jag fina Helene; vi fotade massor men tappade båda två våra telefoner i vattnet (hon i havet, jag i toan när jag kom hem !! ) så det finns inte så många bildbevis kvar på hur snygga vi egentligen var i våra gröna behandlingsrockar… Efter Somatheram fortsatte jag att resa på egen hand (med tåg) och kom till Varkala. Där mötte jag upp med Bea som jag egentligen inte alls kände men som det kändes som jag kände direkt, så vi delade rum (och säng) redan från första natten. Det var i Varkala jag  träffade yogaläraren Kamaraj, vilken också var anledningen till att jag inte kom längre än dit rent geografiskt (men andligt och fysiskt kom jag oändligt mycket längre). I Varkala mötte jag bland andra även Tamsin och Fabrizio, som jag sedan skulle komma att återse senare under året.

Väl tillbaka i Sverige blev det en eftertänksam tid. Jag bodde i min lilla stuga precis vid Mälarens strand och det blev många och långa promenader på isen, oftast tillsammans med Ann-Charlotte.  Och många stunder blev också bara sittandes i fåtöljen för att njuta av den ofattbart vackra utsikten med solnedgångar som brann, för att lyssna till vågskvalpet och för att bara vara.

Det blev vår och den blev varm! Jag var tidig med att ”slänga mej i sjön”; 16 maj tror jag det var, och jag vet att det var 13 grader i vattnet när jag tog det första doppet 😉   Efter det blev det bad nästan varje morgon och kväll, och badandet har verkligen gått som en röd tråd genom hela året; Indiska Oceanen, Mälaren, Östersjön, Medelhavet! Årets sista dopp togs nu i måndags 30 december, dagen före nyårsaftonen, här hos mej i Mälaren efter ett hett bastubad! 🙂

I slutet av maj åkte jag iväg till södra England på Yogaretreat och återsåg Kamaraj & Tamsin. Den weekenden var verkligen helt magisk; vi som var där hade alla mött Kamaraj i Indien och när vi nu möttes i England, trots att vi aldrig träffat varandra tidigare, kändes det som om vi hade så mycket gemensamt. Gården vi höll till på var ”one of a kind”,  en obeskrivbar och underbar miljö mitt på Engelska landsbygden där den är som bäst. Där utvecklades jag massor framförallt rent själsligt, och minnen därifrån kommer alltid att bo varmt i mitt hjärta. Som kontrast till yogandet avslutade jag Englandsvistelsen med några sköna dagar i London; återigen; det är kontrasterna som gör det!

Juni och midsommarfirande i Dalarna och Depeche Mode konsert, Juli med intensiv Asthangayoga med Balu i Eskilstuna, Augusti med en tur i Stockholms skärgård… Sommaren ägnades däremellan mycket åt att komma i ordning igen i mitt hus, att ge hemmet och trädgården massor av kärlek, och om att boa in mej på nytt igen.

I slutet av September var det dags att ge sej ut på långresa i Europa! Bilandes tog vi oss genom Sverige, Danmark, Tyskland, Belgien ner till Frankrike för att sedan återvända via Rivieran, Italien, Schweiz, Österrike, Tyskland, Danmark och hem till Sverige igen. 600 mil totalt! Resans syfte var Yogaretreat och Thai/Yogamassageutbildning i södra Frankrike på ”Little French Retreat”. Vilken vecka! Så varmt! Så fint ställe! Så god vegetarisk mat! Så härligt att återse Tamsin, Fabrizio och Ruth igen! Och så mycket jag lärde mej genom Thaimassagen! Att ägna hela dagarna åt att först morgonyoga före frukost, sedan ha heldag med att både ge och ta emot massage, och det i 8 dagar… Det händer saker i kroppen, och själen! Vi hade fint sommarväder genom hela resan, mycket badande i Medelhavet och fantastiska måltider och varma kvällar!

Det tog tid att landa i vardagen igen efter långresan,  så resten av oktober och början av november blev en rätt tuff tid. En helg i Falun på Yogahuset i mitten av november blev ”räddningen” och gav energi till resten av året, och återigen kan jag bara konstatera hur mycket Yogan kan ge! Denna gång var det workshop i Iyengaryoga och jag lärde mej så otroligt mycket. Hur många utbildningar, kurser, events jag än deltagit i genom åren så finns det alltid nya upptäckter att göra; det är det som gör det så otroligt stimulerande, fascinerande och rogivande! Hemresan från Falun blev en resa i sej, då min bil plötsligt bestämde sej för att dö. Mitt på motorvägen… Så då fick jag den erfarenheten att åka bärgningsbil, bli omhändertagen av räddningstjänst, åka tåg hem istället och att köpa mej en ny bil…

Mellan alla resor har jag ju hunnit jobba en del också… 😉  Jag gjorde mer medvetna val detta år och tog bort några klasser för att ge kroppen en chans att vara stark. Nya samarbeten har också inletts, bl.a med Lasarettet i Västerås där jag haft och kommer att fortsätta ha lunchyoga en gång i veckan för ett gäng läkare, jag har haft fler föreläsningar och workshops detta år för skolor, föreningar och företag, och jag har jobbat fram nya samarbeten inför 2014; bl.a har jag som några redan vet planer på träningsresor/retreats och kommer börja samarbeta med nya Gym8 i Kolbäck. Det nya blev också att jag började med min Thai/Yogamassage som verkligen fått god respons. Några kunder har fått behandling regelbundet en gång i veckan och det är fascinerande att se vilka positiva effekter den ger!

Det är som ett oskrivet blad jag kliver in i 2014. Det känns skönt, mycket skönt, efter att ha klivit in i det nya dom senaste åren med många stora förändringar att fatta beslut om. Det är med lugn, nyfikenhet och tillit jag kliver in i ännu ett år. Och framförallt med massor av ljus; vitt strålande varmt ljus som bländar.

Kram!